Aangelijnde honden

Nog steeds zorgt het voor veel problemen. Fysiek contact tussen aangelijnde honden.

  1. Doordat de honden zijn aangelijnd benaderen ze andere honden sneller dan ze eigenlijk willen. Ze krijgen geen kans om met een boogje om elkaar heen te lopen.
  2. De honden hebben geen mogelijkheid om te vluchten. Als er dreiging ontstaat zullen ze willen vluchten of vechten. Aangelijnde honden kunnen niet vluchten dus zal het vechten worden.
  3. Als een hond begint de blaffen of te grommen zal de andere eigenaar zijn hond terugtrekken. Voor de ander een reden om vaker te gaan grommen en blaffen bij het zien van andere honden. Het heeft immers gewerkt toch?
  4. Riemen worden verstrengeld wat uitmondt in gevecht.
  5. Veel eigenaren zien geen kwaad in de pups aangelijnd te laten kennismaken. Socialisatie is immers toch goed? Je pup leert dan heel snel, dat het zien van een andere hond gelijk staat aan het ontmoeten van de hond. Het gevolg kan zijn te gaan trekken aan de lijn om bij de andere hond te komen. Een ander gevolg is uit te gaan vallen omdat hij deze ontmoeting helemaal niet wil.  

Maar dan de praktijk!

Tja…en dan loop je over straat met je pup. Het advies van de hondenschool is aangelijnde honden niet bij elkaar te laten, maar het overkomt je toch. Andere eigenaren lopen recht met hun hond op die van jou af. Ahhhh even socialiseren….is goed voor ze! Jouw pup heeft ook de andere hond al gezien en trekt aan de lijn om bij de andere hond te komen. Ja gelukt!!!! Hij heeft zijn beloning gehaald door te trekken aan de lijn. Misschien vindt jouw pup het nog erg spannend, maar kan niet op tijd bij je zijn voor steun. Natuurlijk is het belangrijk, dat je pup andere honden ontmoet, maar dan op de manier die is geadviseerd.

Hoe voorkom je nu de ongevraagde ontmoetingen zoveel mogelijk? Het is en blijft lastig andere eigenaren te vragen om niet met hun aangelijnde hond naar die van jou te komen. Commentaar her en der is mijn ervaring.

“Zo leert hij nooit andere honden kennen!”

“Die van mij doet niets hoor!”

“Zo creëer je angst bij je hond!”

Etc….

 Management en voorkóm! Zorgt voor rust voor jou en je hond en ongevraagd advies.

  1. Steek de straat over als het kan en passeer aan de andere kant
  2. Stap eventueel even in de berm en wacht tot de ander is gepasseerd.
  3. Kun je de ontmoeting niet ontwijken? Beweeg je hand mee met de riem, zodat er geen spanning op de lijn staat.
  4. Observeer je hond en leer de signalen van je hond kennen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *