Mijn pup bijt in de riem!

Je herkent het vast…denk je lekker even een wandeling te gaan maken bijt je pup weer in de riem. Daar gaat je ontspannen wandeling. “Los!!! Laat los!!!” Zodra hij loslaat wandel je verder, maar even later begint het gewoon opnieuw. En nog maar niet te spreken over de grote ogen die hij op kan zetten. Naarmate je pup ouder wordt zal dit gedrag afnemen, maar het kan nog wel even duren en dat wil je toch liever niet? 

 

Waarom bijten pups in de lijn?

Ik ben ervan overtuigd, dat je pup iets wil vertellen. Maar dat kan van alles zijn dus lichaamstaal van de hond speelt een grote rol.

Een enkele keer wil je pup dan spelen en kun je de riem vervangen door een speeltje. Sommige pups hebben graag iets in hun bek, maar vaak is het een teken van overprikkeling. Een simpele wandeling voor ons is voor je pup een wereld aan nieuwe ervaringen.  Daarnaast willen wij dat ze meelopen en heeft je pup geen kans een andere weg te kiezen.

Gun jezelf en je pup rust door niet teveel woorden te gebruiken. Woorden geven emotie weer waardoor het gedrag van je pup vaak alleen maar toeneemt. Ook ongewenst gedrag. Maak van de gelegenheid gebruik goed naar je pup te kijken en de omgeving te observeren!

Waar kun je op letten tijdens een wandeling en wat kun je doen?

1.      Bijt je pup op dezelfde locaties in de riem? Vaak is het wanneer je van huis weg gaat of juist terug. Het is een uitlaatklep. Het is spannend waar hij nu weer naar toe gaat of misschien is hij nog niet klaar met de wandeling omdat hij niet even lekker heeft kunnen rennen. Misschien waren er onderweg toch net teveel prikkels.

2.      Is de halsband of het tuigje goed afgesteld? 2 vingers achter de halsband is vaak goed passend. Wel afhankelijk van de dikte van de kop. Zorg dat het tuigje niet onder de oksels schuurt.

3.      Ga je zelf ontspannen de deur uit? Of ben je al bang dat hij toch weer in de lijn gaat hangen? Ben je gehaast? Je pup voelt het feilloos aan!

4.      Wandel niet te lang, maar ook niet te weinig (5 min per leeftijdsmaand per wandeling is een prima richtlijn)

5.      Loop je te snel misschien of slenter je terwijl je pup wel iets sneller kan. Zoek een balans hierin.

6.      Heeft je pup de kans gehad lekker te snuffelen? Voor je pup is dit een belangrijke bron van informatie. Ze weten op afstand al welke hond eraan komt, die jij nog niet hebt gezien.

7.      Gaat je pup op zijn gat zitten of wil hij niet verder lopen? Laat hem rustig kijken, zeg dat het goed is, biedt steun en je zult merken dat hij wel verder loopt. Dwing niet want dit heeft invloed op het gedrag van later. Ja je zult veel stilstaan, maar dit geeft je pup zelfvertrouwen en jou de kans goed naar je pup te kunnen kijken.

8.      Schudt je pup zich vaak uit? (zonder dat hij nat is). Dit is een veel voorkomend kalmeringssignaal schudt hij nog even de spanning van zich af. Tilt hij vaak een voorpoot op? Dan is hij nog niet zo zeker van de situatie.

9.      Loop met een boogje om andere honden heen. Zoek de spanning met een andere hond niet op. Confronteer je aangelijnde pup niet met een andere aangelijnde hond.

10.   Is het een wandeling waar je pup alles ontdekt met zijn bek en alles wordt afgepakt. Vraag jezelf af wat ernstig is wat je pup in je bek neemt. Zo voorkom je een hoop frustratie.

       Dit waren 10 tips. Het is het proberen waard. Alles beter dan in die riem bijten toch? Was het nuttig? Ik hoor het graag! 

3 gedachten over “Mijn pup bijt in de riem!”

  1. Ik heb nu een pvc buisje rond 30 mm en 30 cm lang om de uitlaat lijn gedaan.
    Het bijten was meteen over.
    Even aan kijken en na een week er weer af en kijken hoe het dan gaat.

    1. Beste Haiko, Dit is inderdaad een mogelijkheid. Je pup bijt daar niet graag in. Probeer wel te achterhalen waarom je pup in de riem bijt. De riem gebruikt hij als communicatiemiddel en die is nu weg. Hierdoor wel belangrijk goed naar de lichaamstaal van je pup te kijken.

  2. Goedemorgen,
    Ik heb jullie artikel over het bijten in de riem gelezen maar ik mis wat ik nu praktisch echt kan doen. Mijn pup is 6 maanden en heel lief en sociaal. Thuis nergens last mee. Ze hapt sinds kort in de riem op de terugweg naar huis. Ik denk dat ze nog verder wil spelen met de honden ofzo en gefrustreerd iis ofzo. Negeren en doorlopen heeft geen zin,. Boos en foei ook niet. Dan wordt het alleen maar erger Na een paar minuten gaat het wel over maar het is een beetje een strijd aan het worden. Ze blaft er ook hard bij. Het voor zijn kan gewoon niet altijd. Het slaat vaak ineens om
    Afleiden lukt soms wel maar is dit geen vorm van belonen? Graag wat tips!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *