SOCIALISATIE BIJ DE FOKKER

Waarom socialisatie bij de fokker?

U als fokker bent van grote invloed op de ontwikkeling van een pup. Door een juiste socialisatie kunt u een goede basis meegeven waar pups en nieuwe begeleiders samen profijt van hebben. Door middel van benodigde oefeningen, aanrakingen en gestructureerde socialisatie begeleid ik u deze periode waarna u een certificaat in ontvangst krijgt die u vervolgens kunt overhandigen aan de nieuwe begeleiders.

Neonatale fase (0-13 dagen)

De pups kunnen nog niet veel en hun dagen bestaan voor het grootste deel uit drinken en slapen. Ondanks dat de pups nog niet kunnen zien en horen is deze fase al ontzettend belangrijk voor de socialisatie. Door middel van specifieke aanrakingen en houdingen kan u als fokker ervoor zorgen dat de pups op latere leeftijd stressbestendiger zijn en makkelijker kunnen leren. 

Overgangsfase (13-21 dagen)

De ogen en oren gaan in deze periode open. Ondanks dat het beeld nog niet goed scherp is en geluiden nog niet goed te lokaliseren zijn krijgen de pups door deze twee nieuwe zintuigen weer meer informatie binnen.

Bewustwordingsfase (21-28 dagen)

In dit stadium kunnen de pups goed horen en zien. De sociale binding ontwikkelt zich ook in deze fase. Wederom een fase waar u als fokker door middel van extra stimulatie bij kan dragen aan de verdere ontwikkeling van de pup.

Primaire socialisatiefase (21-49 dagen)

De pup leert nu hoe hij zich als hond moet gedragen. Hij heeft zijn moeder, broertjes en zusjes nodig, maar moet daarnaast kennismaken met alles wat leeft. Zintuigen moeten extra gestimuleerd worden. Deze socialisatieperiode heeft grote impact op de ontwikkeling van de pup. Een goede socialisatie zorgt voor een stabiele sociale hond. Deze fase is grotendeels bepalend voor het latere gedrag en u als fokker kunt een positieve bijdrage leveren. Na het leren van deze wijze lessen kan de pup herplaatst worden.

Zoals u kunt zien is socialisatie bij de fokker van groot belang! U kunt altijd contact opnemen voor meer informatie!