De basis onder de knie

Puppycursus (pup en prépuber) 8 – 16 weken

Een pup in huis…En nu? Je  pup is 7 of 8 weken oud. Hij heeft net zijn nest verlaten en moet nu wennen aan zijn nieuwe woonomgeving en aan jullie als zijn nieuwe eigenaren. Dat kan best pittig zijn. Tijd om elkaar te leren kennen! Gun jezelf en je pup te starten met een puppycursus. Je pup leert maar al te graag en jij gaat leren hoe je pup leert. Een mooie kans om een fijne relatie op te bouwen. Acht weken oud is een perfecte leeftijd te starten met de cursus

Gedurende de puppycursus wordt je pup al snel een prépuber. Deze fase start tussen de 13 en 16 weken. Je pup gaat zijn grenzen verleggen. Hij moet leren hoe hard hij mag bijten en baknijd (bezitsagressie) kan zich gaan ontwikkelen.  “Dat heeft hij nog niet eerder gedaan” is een veel voorkomende uitspraak van eigenaren in deze leeftijd van je hond.

Hoe ziet de puppycursus eruit?

We starten met een theorieles. Hierin bespreek ik alles wat er komt kijken bij het hebben van een pup. Het hele gezin mag aanschuiven, maar ook eventuele opa’s en oma’s die misschien wel eens op je pup gaan passen zijn welkom.

Tijdens acht praktijklessen ga ik samen met jullie aan de slag je pup onderstaande punten aan te leren.

Wat ga je leren?

 1. Zijn/haar naam. Die heb je nodig om aandacht te vragen. Zonder aandacht kun je je pup niets leren of vragen.
 2. Bij je te komen. (Wanneer komt je pup?)
 3. Tussen je benen te gaan staan. Tussen jullie benen is het veilig en dient als alternatief om niet weg te hoeven rennen wanneer hij bang is of schrikt.
 4. Zit
 5. Lig
 6. Wacht (na een wacht volgt actie)
 7. Blijf (na een blijf volgt géén actie)
 8. Nee (niet van straat of tafel eten)
 9. Los (loslaten van dingen)
 10. Zelfbeheersing door middel van een rustoefening (zodat je pup niet opspringt tijdens een praatje)
 11. Zelfbeheersing in het verkeer (wandelaars, joggers, fietsers en brommers te negeren)
 12. Wandelen aan de lijn (de start)

FAQ

Een greep uit de veel gestelde vragen over de puppycursus

Kauwen is normaal gedrag voor een pup. Een pup leert de wereld ontdekken met zijn bek. Ruim gevaarlijke en kostbare spullen op en zorg dat je pup 3 eigen speeltjes heeft en een kauwstaafje.

Dit is per pup verschillend. Geef het tijd! Wees geduldig. Ga na ieder moment van slaap, spel, eten en drinken even naar buiten met je pup en geef de kans om te plassen en/ of te poepen.