VUURWERKTRAINING

vuurwerkangst hond almelo geesteren borne bornerbroek zenderen enter wierden training hond aan huis privetraining hond en vuurwerk oud en nieuw enge knallen 2021

Waarom vuurwerktraining belangrijk is?

Veel honden zijn bang voor vuurwerk maar niet bij iedere hond is dat even zichtbaar.

Hoe herkent u angst bij vuurwerk? 

  • Likt hij veelvuldig zijn lippen (tongelen)?
  • Hijgt hij zonder het warm te hebben?
  • Is hij nerveus of onrustig?
  • Is hij overdreven alert?
  • Is de houding laag? Draag hij de oren plat of naar achteren en de staart laag?
  • Wil hij niet eten? 
  • Loopt hij weg?

Als uw hond bovenstaand gedrag vertoont bij het horen van vuurwerk is het raadzaam vuurwerktraining te volgen. De training wordt gegeven bij u aan huis en rondom uw directe woonomgeving. Tijdens deze training maak ik gebruik van Systematische Desensitisatie (= systematisch ongevoelig maken) in combinatie met Counterconditionering (= een negatieve associatie omzetten in een positieve). Beangstigende geluiden zullen langzaam worden opgevoerd.

Begin op tijd met het trainen van uw hond. Idealiter voor november. Zo is er tijd te trainen om angst te verminderen of zelfs weg te nemen. Hoeveel trainingen noodzakelijk zijn is afhankelijk van de mate van angst.

Is uw hond nog niet bekend met vuurwerk en wilt u hem daarop voorzichtig voorbereiden dan is vuurwerkintroductie aan te raden.

Neem voor meer informatie contact met mij op

TIPS

  1. Medicatie: Raadpleeg altijd uw dierenarts bij het toedienen van medicatie!
  1. Pas de techniek “flooding” niet toe: Je hoort wel eens dat het goed is om de hond te confronteren met zijn angst. Flooding is het overmatig blootstellen aan hetgeen waar de hond bang voor is. Dit verergert de angst met alle gevolgen van dien.
  1. Geen groepscursus vuurwerktraining: Omdat het heel belangrijk is om de stress-signalen bij een hond goed in de gaten te houden is het geen goed idee om dit in groepsverband te doen. Individuele begeleiding is essentieel.
  1. Zelf in de stress raken: Blijf zelf rustig! Wanneer u druk en onrustig gaat doen, zal uw hond dat voelen en de indruk krijgen dat er echt iets ergs aan de hand is. Angst kan in die zin ‘besmettelijk’ zijn.
  1. Negeren van de angst: Wat dan wel? Laat de hond lekker tegen u aanliggen als hij daar behoefte aan heeft. Geef troost, probeer hem af te leiden en gedraag u opgewekt.